Ha csak később szeretnénk babát

with Nincs hozzászólás

Milyen fogamzásgátló módszereket ajánlunk? Mennyire hatékony? Milyen típus van? Kinek a dolga? Gumióvszer, antibébitabletta, sürgősségi tabletta.

Nóri elmélkedései a fogamzásgátlásról

A nemi élet kezdetének első percétől fontos a biztonságos szex és a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása. E módszerek között azonban van olyan, ami nem a fogamzást, hanem a megtermékenyítés következtében létrejövő embrió beágyazódását akadályozza meg, pontosabb lenne tehát a terhességet megelőző módszerek megnevezés – mivel azonban a hétköznapi nyelvhasználat nem tesz ilyen különbséget, a mi leírásunk is marad a „fogamzásgátló” jelző használatánál azzal a kitétellel, hogy felhívjuk a figyelmet az ettől való eltérésre.
A szülők, az iskola, a felvilágosító programok szakértői segítenek neked az első fogamzásgátlási módszer kiválasztásában, tanácsokat adnak a szexuális élet biztonságos elkezdéséhez. Ebben a tanácsadásban reméljük mi is tudunk segíteni.

Fontos, hogy

 • a nemi élet, a szex ne legyen tabu téma közted és a partnered, szüleid, tanácsadóid között,
 • ismerned kell az emberi test felépítését, működését e tekintetben is (szaporító szervrendszer),
 • hozzáállásod legyen érett, felelőségteljes,
 • tudd, hogy szüleiddel számos helyen tudtok a témában tanácsot kérni szakértőktől (nőgyógyász szakorvosoktól, tinédzser ambulanciákon stb.).

A következőkben részletesebb információt találsz az óvszerek használatáról, a hormontartalmú fogamzásgátló tablettákról, hiszen a nemi élet kezdetén ez az a két módszer, amit a szakorvosok a korosztályodnak leginkább ajánlanak. A többi modern módszerről is írunk röviden, bár azok tinédzsereknek nem ajánlottak – fontos azonban, hogy tudjad, miért nem. Fontosnak tartjuk, hogy megismerd ezeket is, hiszen felnőtt korodban rendelkezésedre állnak majd.

Fogamzás (egy embrió létrejötte és terhesség kialakulása) egy nő és egy férfi szexuális együttlétének lehet az eredménye, ezért az ismertetőink mindig egy nő és egy férfi, azaz heteroszexuális párok együttléte során követendő szabályokat, tanácsokat foglalják össze. Azonban a nemi úton terjedő betegségek elkerülése miatt nagyon fontos, hogy a homoszexuális párok is alkalmazzanak megfelelő, nemi úton terjedő betegségek ellen védelmet nyújtó módszereket!

Melyek a személyre szabott fogamzásgátló módszer kiválasztásakor a legfontosabb szempontok a szakorvossal történő egyeztetés során?

 • a módszer hatékonysága,
 • van-e a módszernek mellékhatása, ha igen, pontosan mi az,
 • mennyire egyszerű vagy nehézkes a módszer használata,
 • a módszer használata jár-e kényelmetlenségekkel,
 • a módszer mikor és hogyan függeszthető fel,
 • a módszer védelmet nyújt-e a nemi úton terjedő betegségekkel szemben,
 • van-e a módszernek hatása az esetlegesen mégis bekövetkező terhességekre,
 • mennyire drága a módszer,
 • melyik életkori szakaszban (testi fejlettségi, nemi érettségi stádiumban) ajánlott a módszer használata.

A fogamzásgátló módszer hatékonyságának mérőszáma a Pearl-index. Az index megmutatja, hogy a módszert használó nők átlagosan hány százaléka esik teherbe egy év alatt. Az index értéke 0-100 közötti lehet: minél kisebb a Pearl-index értéke, annál biztonságosabb a védekezési mód (fogamzásgátlás hiányában értéke 85% körüli).

A fogamzásgátlás módszereinek típusai:

 • mechanikus módszerek,
 • kémiai módszerek,
 • hormonális módszerek,
 • hímivarsejt-termelés gyógyszeres gátlása
 • meddővé tétel.

KÉRDÉS
Vajon egy szexuális kapcsolatban a védekezés csak a lány dolga?

 • szerintem igen
 • szerintem nem

VÁLASZ
Nem, bár ezt a felfogást (hogy ez kizárólag a lány dolga lenne) erősíti az is, hogy a legtöbb fogamzásgátló módszert a nők számára fejlesztették ki. Az sem elfogadható érv, hogy a teherbe esés a nő baja, hiszen ő hordja majd a magzatot, így minden következményt neki kell viselni. A fogamzásgátlás a fiúk felelőssége is! A nem kívánt terhességek megelőzésére az egyik leghatékonyabb módszer az óvszerhasználat. Fogamzásgátló hatása mellett az óvszerhasználat kiemelt szerepet tölt be a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezésben is. A fiúknak is ismernie kell a nők által választható további fogamzásgátló módszereket is, hiszen egy tartós kapcsolatban fontos, hogy a pár közös döntése alapján válasszák ki az átaluk használt módszert. Egy hazai felmérés adatai alapján a felnőtt férfiak több mint harmada nem ismeri a modern fogamzásgátló eszközöket, azok előnyeit és hátrányait, negyedük nem is szokott védekezni, 13%-uk pedig rendszeresen megfeledkezik a védekezésről. Sajnos e tekintetben a nők tájékozottsága is nagyon rossz. Pedig a felszabadult szex és a védekezés nem zárják ki egymást.
Legyetek kellően tájékozottak! Döntsetek mindig felelősségteljesen!

KÉRDÉS
Vajon a gumióvszeres védekezés 100%-os védettség nyújt minden nemi úton terjedő betegséggel szemben?

 • szerintem igen
 • szerintem nem

VÁLASZ
Ez az állítás tényleg nem igaz! Az ún. hüvelyi folyások ellen például nem véd 100%-ban az óvszer. Az óvszert a hímvessző teljes hosszára nem lehet felhúzni, a hüvelybe viszont a teljes pénisz bekerül. Folyás esetén az egész hüvelyre kiterjed a gyulladás, így simán előfordulhat, hogy a kórokozók az óvszer ellenére is átjutnak a férfi szervezetébe, megfertőződik ő is. A legtöbb folyást okozó korokozó a férfiban ugyan nem okoz panaszt, de egy újabb szeretkezés útján továbbadhatja a betegséget egy másik nőnek. Vannak olyan kórokozók is, amelyek nemcsak a hüvelyben, a hímvesszőn, hanem a nemi szervek környezetében is megtalálhatóak (pl. HPV), így az óvszer által nem fedett területeken is fertőzhetnek.

Mechanikus fogamzásgátló módszerek

A mechanikus fogamzásgátló módszerek a hímivarsejteknek a női szervezetbe jutását, a női ivarutakban a hímivarsejtek haladását, a megtermékenyített petesejtből kialakuló csíra beágyazódását gátló eszközök. Használatuk bármikor felfüggeszthető, nemi úton terjedő betegségekkel szemben nem mindegyik véd!

Gumióvszer, kondom, koton, „gumi” (Pearl-index: 3–15%)

Használatával elkerülhető, hogy az ondó bekerüljön a hüvelybe. Szeretkezés előtt a merev hímvesszőre kell felsodorni. Készülhet latexből, de a latexallergiások számára manapság műanyagból is készítik. Gyógyszertárakban, a legtöbb élelmiszerboltban, éjjel-nappaliban, illatszerboltban, és trafikban szerezhető be. Egy óvszer csak egyszer használható. Az óvszerek szavatossági ideje általában maximum 3 év, a csomagoláson a lejárati időt is megtaláljátok.

Az óvszerek csomagolásán használati utasítás található, ami röviden leírja és képen is bemutatja a helyes alkalmazást. Egyike azoknak az egyszerűen használható módszereknek, amelyek helyes használata esetén a terhesség kockázata minimális. Szintén fontos, hogy ne legyen sérülés az óvszeren, ezt használata előtt és után is ellenőrizni kell. Közel 100%-os védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel (pl. HIV, HPV) szemben, azonban az óvszer nem véd meg minden fertőzéstől. A nemi szervek körül, a szeméremdombon, a gáttájékon kialakulhatnak nemi betegség esetén olyan elváltozások, amik a szexuális aktus alatt, a két ember bőrének érintkezésekor könnyen megfertőzhetik a partnert (pl. a HPV vírus estében, mivel a vírus által okozott szemölcsök felszíne sérülékeny, dörzsölésre a vírusok kiszabadulnak belőle; a herpeszvírus okozta nemi herpesz esetében a nemi szervek környékén kialakuló hólyagok sérülhetnek és fertőzhetnek az aktus alatt.

Előnyök

 • viszonylag olcsó,
 • egyszerűen beszerezhető,
 • helyes használat esetén nagyon jó a fogamzásgátlás hatásfoka,
 • közel 100%-os védelmet nyújt a nemi betegségekkel szemben,
 • a korai ejakuláció problémája esetén csökkenti az ingerlés hatását, a pénisz érzékenységét és így a fiú tovább tudja „tartani magát” (ugyanakkor ez a hátránya is egyben azoknál a fiúknál, akik nem küzdenek korai magömléssel).

Hátrányok

 • Bizonyos óvszerek esetében a nedvesítőszer a fogamzásgátló hatás növelése miatt spermaölő anyagot tartalmaz, ami azonban ingerelheti a pénisz bőrét.
 • A napsugárzás, a nagy meleg, a szakszerűtlen (pénztárcában, nadrágzsebben való) tárolás hatására könnyen szakadóvá válhat.
 • A nemi élet megkezdésétől fontos, hogy mindig legyen nálad óvszer! Az is fontos, hogy olyan helyen tárold, ahol nem sérülhet meg a csomagolása, nem melegedhet fel túlságosan. Csak közvetlenül használat előtt bontsátok ki a csomagolását.
Tudnivalók a gumióvszer használatáról.

A helyes óvszerhasználat
Nagyon fontos a megfelelő méretű óvszer használata. Ha egy óvszer túl szűk, akkor kiszakadhat, ha túl bő, akkor lecsúszhat a péniszről. Ha nem megfelelő méretű, elvonhatja a figyelmet, és esetleg emiatt nem lesz örömteli a szex. Az online mérettáblázatokból kikereshető, hogy az adott nagyságú péniszhez milyen méretű óvszer ajánlott. A legtöbb boltban az átlagos méretű (hossz: 17,5 cm, szélesség: 5,2 cm) óvszerek kaphatók. Ettől eltérő méretű óvszereket gyógyszertárakban lehet beszerezni.
Ajánlott nyugodt körülmények között begyakorolni az óvszer felhúzását. Srácok, ezekre figyeljetek:

 • A csomagolást az ujjaiddal (nem fogakkal tépve, bár ez menő, de ettől sérülhet az óvszer) érdemes kibontani. A csomagolás szélén könnyedén eltéphető, általában egy bevágás mutatja, hol lehet kibontani.
 • Felhúzáskor a legörgethető pereme legyen kifelé, a csúcsa pedig felfelé.
 • Két ujjaddal összeszorítva a csúcsot a levegőt nyomd ki belőle, így helyezd rá a gumit a merev pénisz tetejére, mint egy sapkát!
 • Eközben a másik kezed ujjaival görgesd lefelé az óvszer peremét a hímvessző tövéig!
 • Ha levegő marad az óvszer alatt, akkor azt a kezeddel simítsd ki alóla, és ellenőrizd, hogy az óvszer megfelelően illeszkedik-e!
 • Szex közben egyszer-egyszer érdemes ellenőrizni, hogy a helyén maradt-e az óvszer.

Fontos, hogy a péniszt a magömlés után rövid időn belül, még mielőtt a merevedés megszűnne, húzd ki a hüvelyből, mert az elernyedt hímvesszőről az óvszer lecsúszhat, és emiatt ondó kerülhet a hüvelybe. A mozdulat közben a hímvessző tövénél fogd meg az óvszert, hogy ne mozduljon, csússzon el. Tudnod kell, hogy ondó már magömlés előtt kerülhet a hüvelybe, azért nem jó megoldás a gumit „menet közben” felhúzni.
Használat után óvatosan húzd le és köss rá egy csomót, úgy, hogy az ondó benne maradjon, és az eredeti csomagolásába vagy egy zsebkendőbe csomagolva dobd ki egy kukába (ne a WC-be, ne a bokorba, ne a pad alá a parkban, hadd ne folytassuk!).

Fejtörő

KÉRDÉS
Vajon a fogamzásgátló tabletták 100%-os védettséget nyújtanak egy nemkívánt terhességgel szemben?

 • szerintem igen
 • szerintem nem

VÁLASZ
Nem, nincs 100%-os védettséget nyújtó módszer, így a tabletták sem képesek erre. Viszont az egyik legnagyobb védettséget nyújtó módszer, Pearl-index értéke 2-5%.

Hormonális fogamzásgátló szerek

A hormontartalmú fogamzásgátló tabletták másik neve „antibébi” tabletta, mert megakadályozzák a teherbe esést. Használatuk bármikor felfüggeszthető, azonban hatásuk nem azonnal szűnik meg (emlékezz, a hormonrendszer egy 3D hálózat, amiben egy hálószem megváltozásának hatása biztosan távolabbra is szétterjed, és minden változás, így a visszarendeződés is lassú folyamat). A nemi úton terjedő betegségekkel szemben nem védenek! Az előző fejezetben csak a leggyakoribb kórokozókat soroltuk fel, de láthattad, hogy ezek is mennyien vannak – nem lehet egyetlen tablettába mindegyik ellen hatásos megelőző szert rejteni és az sem várható, hogy egy fajta hormont tartalmazó tablettának annyiféle változatát készítsék el, ahány féle betegség megelőzésére alkalmas kéne legyen. Szóval ezekben a tablettákban semmilyen betegség megelőzésére nincs hatóanyag.

A nem kívánt terhességek megelőzésére a hormontartalmú fogamzásgátló tablettával történő védekezés az egyik legbiztonságosabb módszer (Pearl-index: 2–5%). A más néven „antibébi” tablettának nevezett tabletták női hormonokat tartalmaznak (ösztrogént, progeszteront). Hatásuk összetételük alapján különbözik: gátolhatják például a tüszőrepedést a petefészkekben, a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh falába, de nehezíthetik a méh nyakcsatornájában a nyák átjárhatóságát a spermiumok számára.

A tabletták mellett további, hormontartalmú eszközöket is bevezettek a nem kívánt terhességek kialakulásának megelőzésére: van például bőr alá beültethető, illetve méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközök.

Fontos, hogy egy hormontartalmú készítmény használata előtt a leányok, nők egy általános nőgyógyászati vizsgálaton vegyenek részt (lehetőség szerint ez egybekötött rákszűréssel, hüvelyi ultrahangvizsgálattal, máj- és vesefunkciós vizsgálatokkal). Antibébi tabletták alkalmazását számos tényező zárhatja ki, például májgyulladás, fokozott vérrögképződési hajlam, visszérgyulladás. A tabletták használatának kezdetekor figyelembe kell venni azt is, hogy a legelső menstruációs ciklus után legalább 1–1,5 év már elteljen, illetve a menstruációs ciklusok már rendszeresek legyenek. A szakorvos vizsgálja még a nemi érettségi állapot, illetve a csontozat fejlettségi állapotát is, mielőtt hormontartalmú készítményt javasol. Ha a serdülő lány még nem múlt el 14 éves, a nőgyógyásznak legalább az egyik szülőt értesítenie kell arról, ha a serdülő hormontartalmú tablettát szeretne felíratni magának.

A hormonális fogamzásgátlás lényege és feltételei.

Előnyök

 • nem kívánt terhességek nagy biztonsággal megelőzhetők,
 • használatával az addigi rendszertelen menstruációs ciklus rendszeressé válhat,
 • mérsékeltebb havi vérzések kísérhetik használatát,
 • a menstruációs görcsök erőssége csökkenhet,
 • használata mellett kevésbé lesz zsíros, pattanásos a bőr és a haj.

Hátrányok

 • vérrögképződés esélye fokozódik,
 • testtömegváltozást okozhat használatuk,
 • használatukat a hüvelyváladék megváltozása kísérheti.
A hormonális fogamzásgátló tabletták megbízhatóan akadályozzák meg a terhesség kialakulását de nemi úton terjedő betegségektől nem védenek.

KÉRDÉS
Az ún. esemény utáni, sürgősségi fogamzásgátló tabletta ugyanaz, mint a többi fogamzásgátló tabletta?

 • szerintem igen
 • szerintem nem

VÁLASZ
Nem, a sürgősségi fogamzásgátlók nagyobb mennyiségben tartalmaznak női nemi hormont (progeszteront), mint a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták.

Jelenleg kétféle sürgősségi tablettát lehet a gyógyszertárakban beszerezni, amikkel tehát egy védekezés nélküli, vagy nem megfelelő védekezéssel (pl. elszakadt óvszer, félrecsúszott méhsapka) kivitelezett szexuális aktus utáni terhesség kialakulásának megakadályozása a cél. Hatásukat ciklustól függően a petesejt érésének, ovulációjának vagy az embrió beágyazódásának gátlása révén fejtik ki. Mindkét típus egy-egy szem tablettát tartalmaz. A közösülést követően 72, illetve 120 órán belül kell bevenni őket. Használatuk után a nő vérzést tapasztalhat, ami ha nem következik be 7 napon belül, érdemes egy terhességi tesztet végezni.

Előny

 • a nem kívánt terhesség kialakulásának kockázatát csökkenti

Hátrányok

 • legfeljebb 72, illetve 120 órával a védekezés nélküli szexuális aktus után be kell venni,
 • csak receptre kapható (nőgyógyász vagy háziorvos írhatja fel),
 • mellékhatásaként hányás, szédülés, fáradtság, fejfájás, emlőérzékenység jelentkezhet,
 • a menstruációs ciklusok rendszerességét felboríthatja,
 • nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől.

KÉRDÉS
A sürgősségi fogamzásgátlót rögtön az aktus után be kell vegye a lány, vagy lehet pár órát várni a bevételével?

VÁLASZ
Nem szabad feleslegesen várakozni, de pár órás várakozás nem probléma, ha éjjel történik az aktus, nyugodtan megvárható a reggel, és kérhető a recept felírása.

Tudnivalók a sürgősségi tabletták használatáról.

TUDTAD?

 • Orális szex (minden olyan szexuális tevékenység, amikor a nemi szerveket szájjal, nyelvvel ingerlik) útján is lehet nemi betegséggel fertőződni?
  Valóban így van, például a HPV vírus, a herpeszvírus, a szifilisz és különféle gombás megbetegedések is terjedhetnek ebben a formában is. Ilyenkor általában a szájnyálkahártyán alakulnak ki tünetek, de a kórokozó átterjedhet a test többi területére is.
 • Az óvszereknek is van szavatossági ideje?
  Tényleg van lejárati ideje a használatnak, ezt a csomagolásnak tartalmaznia is kell. Lejárt szavatosságú óvszert már ne használjatok, mert az használat közben megrepedhet, elszakadhat, kilyukadhat. A szavatossági idő általában 3 év, ha tárolásuk száraz, hűvös helyen történik.
 • Minden nő szedhet hormontartalmú fogamzásgátló tablettát?
  Nem, bizonyos nemi érettségi státusz elérése után sem javasolt mindenkinek ilyen készítmények használata. Ebben mindig nőgyógyász tanácsát kell kikérni. A szedést kizáró okok például bizonyos daganatos megbetegedések, májbetegség, szívelégtelenség, magas vérnyomás, vérrögképződési hajlam.
 • Milyen mellékhatásai lehetnek a fogamzásgátló tabletták szedésének?
  Káros mellékhatások: növelik a vérrögképződés veszélyét, bizonyos gombás megbetegedések kialakulásának kockázatát, szív- és egyéb érrendszeri panaszokat, emlőfeszülést, fejfájást okozhatnak. Jótékony mellékhatások: csökkenthetik 1-2 nappal a menstruációs ciklusban a vérzéses napok számát és a vérzés mennyiségét, ezzel együtt a méhösszehúzódások okozta fájdalmat is. Csökkenthetik a zsíros, pattanásos bőr, szőrösödés, férfias hajhullás kialakulásának esélyét. Rendszertelen ciklus esetén beállíthatják a rendszeres menstruációs ciklust.
 • A fogamzásgátló tabletta hatását csökkenti-e a kávéfogyasztás, a dohányzás, az alkohol vagy erős fűszerek fogyasztása?
  Nem. Viszont a fogamzásgátló tabletták fokozhatják a kávé szervezetedre gyakorolt hatását, együttes hatásukra szapora pulzus, magas vérnyomás alakulhat ki.
 • Mikortól véd meg egy nem kívánt terhességtől a fogamzásgátló tabletták szedése?
  Fontos arra figyelned, hogy a tablettaszedés a menstruációs ciklus melyik szakaszában kezdődött el. Ha a menstruációs ciklus első napján (a vérzés kezdete) kezdted el szedni a tablettát, akkor az ötödik naptól védettséget ad. Ha a ciklus 2-5 napja között kezdted el szedni, akkor ez első hónapban még nem véd téged egy terhességtől, a ciklus végéig (következő vérzésig) használjatok másik fogamzásgátló módszert. A ciklus 5. napja után inkább már ne kezd el a szedését, várd meg vele a következő vérzést.
 • Igaz, hogy fogamzásgátló tabletta nem okozhat meddőséget?
  Igaz. Szedése befejezése után ajánlott legalább 3, de inkább 6 hónapot várni a terhesség vállalásával, bár a tablettaszedés abbahagyása után nem sokkal már nincs fogamzásgátló hatás. Ha egy tervezett terhesség miatt hagyta abba a nő a szedését, ajánlott másik fogamzásgátló módszer alkalmazása rendszeres nemi élet esetén a 3-6 hónapos „várakozási” időszakban.
 • Igaz, hogy a fogamzásgátló tablettákat csak egy-két évig lehet folyamatosan szedni?
  Nem. Rendszeres orvosi ellenőrzés mellett a tervezett terhesség vállalásáig folyamatosan lehet szedni. Fontos, hogy folyamatos tabletta szedés esetében évente egyszer rákszűrést kell végezni.
 • Ha abbahagyom a fogamzásgátló tabletták szedését, hogyan változik meg a menstruációs ciklusom?
  A tabletták szedésének abbahagyása után előfordulhat vérzészavar, gyakran több hónapig nem jelentkezik menstruációs vérzés. Az is gyakori, hogy egy normális vérzés után ritkább időközönként és enyhébb vérzésekkel jelentkeznek menzeszek. Bármilyen panasz esetén érdemes rögtön nőgyógyászhoz fordulni.
 • Melyik módszer véd a nem kívánt terhességtől és a szexuális úton terjedő betegségektől is egyszerre?
  Csak a gumióvszer. Azonban ez a módszer sem ad teljes védettséget a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben és helytelen alkalmazása esetén a teherbe esés lehetőségét sem zárja ki.
 • Mi a kombinált fogamzásgátló tabletta?
  A legtöbb mai modern fogamzásgátló tabletta ilyen. Két összetevőjük van: a tüszőhormon (ösztrogén) és a sárgatesthormon (progeszteron). Megakadályozzák a tüszőérést és az ovulációt, megvastagítják a méhnyakban elhelyezkedő nyákot (ezzel akadályozzák a méhbe került spermiumok vándorlását a petevezetők felé), és megváltoztatják a méh nyálkahártyájának a szerkezetét is (ezzel az esetleg mégis megtermékenyített petesejt beágyazódását nehezítik meg).
 • Melyik a jó óvszer?
  Ez is ízlés dolga, de amire figyelhettek: az az óvszer, amelyik hímivarsejtölő (spermicid) anyaggal van bevonva, nagyobb védettséget ad. Ne legyen az óvszer túl régi, ne túl meleg helyen tároljátok, a kibontáskor ne sérüljön meg.
 • Mi a teendőnk, ha kilyukadt az óvszer az aktus alatt?
  Nem biztos, hogy a terhesség kialakulna, de egy sürgősségi tabletta bevétele ennek esélyét szinte nullára tudja csökkenteni. Egy esemény utáni tabletta mielőbbi bevétele a legfontosabb teendő, ez azonban csak receptre kapható, csak orvos írhatja fel.
 • Létezik-e férfiak számára is fogamzásgátló tabletta?
  Nem. Kísérleteznek a spermiumok képződését akadályozó tabletták kidolgozásával, de jelenleg nincs ilyen engedélyezett gyógyszer.
 • Ugye nem igaz, hogy fürdőkádban, medencében szeretkezve nem lehet teherbe esni? Természetesen nem igaz, ezek a módok nem akadályozzák meg, hogy a spermiumok – ha az ondó közvetlenül a hüvelybe jut – a női ivarutakban haladjanak és megtörténhessen a megtermékenyítés. Azonban, ha nincs közösülés, a pénisz nem hatol be a hüvelybe, a megtermékenyítés esélye szinte 0. Nem valószínű, hogy a megtermékenyítéshez szükséges mennyiségű sperma a vízben eljut a hüvelybe. Meleg vízben a spermiumok csak pár percig életképesek, forró vízben, vegyi anyagokkal teli vízben már csak pár másodpercig.
 • Lehetek terhes, ha a behatolás csak pár másodpercig tartott és nem használtunk óvszert? Igen. És még nemi betegséget is elkaphattál.
 • Lehetek terhes, ha nekem nem volt orgazmusom?
  Igen. Az orgazmusod nélkül is eljuthatnak a hímivarsejtek a megtermékenyítésre váró petesejtjeidhez.
 • Mi történik a spermiumokkal a levegővel való érintkezés után?
  Nem pusztulnak el, ahhoz ki kell száradniuk (így már nem tudnak a petesejthez sem eljutni, nem lehet megtermékenyítés sem így). A spermiumok, ha meleg, nedves környezetben vannak, az magömlés után általában 3-4 napig is élhetnek (a méhnyak például pont ideális helyszín erre). A hímivarsejtek legjobbjai stramm sejtek, tehát, ha a sperma a bőrödre kerül, és onnan bejut a lány hüvelyébe, akár még terhességet is okozhat.
 • Ha nem védekeztünk, csak az eseményi utáni tabletta segíthet, hogy ne legyek terhes? Biztos ti is hallottatok már egy csomó – egyébként – tévhitről, amik ilyen esetben segíthetnek az internet „szakavatott” tanácsadói szerint (le sem merjük írni, hogy mit mesélnek, mit kell a telefonkönyvvel csinálni, mit kell szerintük inni aktus után, milyen mozgást kell végezni – ne higgyetek el ilyen eszement dolgokat!). Bár a védekezés nélküli együttlétek esetében sem 100%-os (csak 85%) a terhesség kialakulásának a valószínűsége, de mégis, ez olyan magas, hogy ebben az esetben javasolt módszer valóban csak a sürgősségi tabletta beszedése lehet.
 • Ugye tudod, hogy a sürgősségi fogamzásgátló nem abortuszt okoz?
  Maximum 72, illetve 120 órával a szexuális együttlét után kell a sürgősségi tablettát bevenni, ami napokra átszámítva azt jelenti, hogy ennek a megtermékenyítés után maximum 5 nappal kell megtörténni. A megtermékenyített petesejtből kialakuló embrió átlagban a 7. napon kezdi meg a beágyazódást, így a tabletták a beágyazódást akadályozzák meg. A jogi megközelítés, hogy mit nevezünk abortusznak: az embrió életének, vagy a beágyazódott embrió/magzat életének, azaz a terhességnek a megszakadását.
 • A fogamzásgátló tabletták hogyan befolyásolják a tápláltsági állapotomat? A manapság használatos antibébi tabletták már olyan kis mennyiségű nemi hormont tartalmaznak, hogy ez a mellékhatásuk sem okoz gondot, szedésükhöz általában nem kapcsolódik hízás. Azt azért ne felejtsük el, hogy a fogamzóképes nők testében a raktározott zsírmennyiség fokozatosan növekszik, és ez különösen igaz a tinédzserek esetében. A zsírraktározás célja, hogy a női szervezet elegendő tartalékkal rendelkezzen a leendő terhesség és az azt követő szoptatás energiaigényének fedezéséhez.

Összegzés

Reméljük, sok hasznos infót adtunk Neked ebben a bejegyzésben! Ezek összefoglalásaként nézd meg a bevezető animáció hangalámondás nélküli változatát is:

Amit Nóri összeszedett a tiniknek ajánlott fogamzásgátló módszerekről

A fogamzásgátlás története

Ókori kultúrákból írásos emlékek (pl. i.e. XIX. században készült Kahun papirusz Egyiptomból) is maradtak már fenn az akkoriban használatos fogamzásgátló módszerekről. A leggyakoribb ősi módszerek:

 • magzatelhajtó növények fogyasztása, illetve a hímivarsejteket elpusztító, károsító (spermicid hatású) anyagok hüvelybe juttatása,
 • a szoptatás fogamzásgátló hatását is kihasználták,
 • megszakított közösülés,
 • anális közösülés.

Az első gumióvszer 1855-ben készült. Ezt megelőzően is használtak már hasonló eszközöket, azok vékony bőrből, bélből, lenvászonból, pamutból, gyapjúból készültek. Az első hormontartalmú fogamzásgátló tablettákat 1931-ben kezdték forgalmazni. A forgalomban levő fogamzásgátlók mind megbízhatóak, azonban nagyon fontos, hogy a használandó fogamzásgátló módszer kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni a szakorvos által javasoltakat. Nem mindegy, hogy hány évesen, milyen egészségi állapotban stb. kezdi el valaki az adott módszer használatát.

Fejtörő